مراقبت یا عدم مراقبت از حیوان :
از جمله اموالی که افراد میتوانند در تملک خود داشته باشند، حیوانات هستند و همانطور که هر فرد میتواند در اموال خود، هرگونه دخل و تصرفی که خواست ، داشته باشد، میتواند از حیوانات متعلق به خود نیز به هر روشی که مد نظرش بود، استفاده کند. این در حالی است که استفاده از حیوانات برای مقاصد مختلف، نباید منجر به ورود ضرر و زیان به سایر افراد شود. هر فردی وظیفه دارد مراقبتها و اقدامات لازم را انجام دهد تا مانع از ورود صدمه و آسیب از ناحیه حیوان متعلق به خود به سایرین شود. در این صورت مالک حیوان باید خسارات وارده را جبران کند.
مسئولیت مالک در صورت آسیب رساندن حیوان :
در صورتیکه مالک در نگهداری از حیوان کوتاهی کرده یا مرتکب تقصیر شده باشد، مسئول است، در اینجا برای مالک فرض تقصیر نیز پیشبینی شده و آن زمانی است که شخص، مالک یا متصرف حیوانی باشد که توانایی حفظ آن را ندارد.
بر اساس ماده ۵۲۲ قانون مجازات اسلامی که در سال ۱۳۹۲ مصوب شده است: متصرف هر حيواني كه از احتمال حمله آن آگاه است، بايد آن را حفظ کند و اگر در اثر تقصير او، حيوان مزبور به ديگري صدمه وارد کند، ضامن است. این در حالی است که اگر از احتمال حمله حيوان آگاه نبوده و عدم آگاهي ناشي از تقصير او نباشد، ضامن نيست.
طبق تبصره یک این ماده، نگهداري حيواني كه شخص توانايي حفظ آن را ندارد، تقصير محسوب ميشود. همچنین بر اساس تبصره ۲، نگهداري از هر وسيله يا شيء خطرناكي كه ديگران را در معرض آسيب قرار دهد و شخص قادر به حفظ و جلوگيري از آسيبرساني آن نباشد، مشمول حكم تبصره یک اين ماده است.
جبران ضرر وزیان وارد شده توسط حیوان متصرف به عهده چه کسی است؟