اجرائیه چیست ؟
اجرائیه ورقه ای است رسمی كه تحت تشریفات خاص قانونی در مراجع قضایی یا اداری خاص تهیه و متضمن دستور اجرای یك دادگاه یا مفاد سند لازم الاجرا یا دستور قانونی معین است مانند اجرائیه احكام و قرارهای دادگاهها و اجرائیه اسناد رسمی لازم الاجرا و اجرائیه مالیات یا عوارض شهرداری و غیره…….
انواع اجرائیه:
انواع اجرائیه عبارتند از ثبتی – اجرائیه دادگاه – اجرائیه سند ذمه ای – اجرائیه سند رهنی- اجرائیه سند شرطی می باشند.
احکام لازم الاجرا:
مقصود از احکام لازمالاجرا احکامی است که از طرف مراجع دادگستری در دعاوی مطروحه صادر میشود یا احکامی که از طرف مراجع غیر دادگستری در دعاوی که رسیدگی به آنها اصولا در صلاحیت دادگستری است، ولی در خارج از دادگستری مستقلا در حدود مقررات اتخاذ شده است، مانند احکام داوری و یا احکامی که از طرف مقامات غیر دادگستری صدور یافته ولی اجرای آن به عهده دادگستری واگذار گردیده است مانند احکام صادره توسط شورای کارگاه و غیره.
مرجع صدور اجرائیه احکام:
صدور اجرائیه با دادگاه نخستین است بنابراین محکومله باید به دادگاهی مراجعه نماید که دادخواست اولیه را داده و حکم نخستین از آن دادگاه صادر شده است. فلسفه محول نمودن دستور صدور اجرائیه حکم به دادگاه نخستین بخاطر تسهیل کار مراجعین است، زیرا معمولا محکومله در مقر دادگاه نخستین یا در حوزه آن سکونت دارد در حالی که دادگاههای تجدید نظر اکثرا خارج از آن محل میباشند برای این که محکوم له مجبور نباشد به شهر دیگر و محل دادگاه تجدیدنظر برود به دادگاه بدوی اجازه و تکلیف شده است که دستور اجراء احکام قطعی را بدهد، ولی نمیتوان به طور مطلق پذیرفت .
شرائط صدور اجرائیه:
شرائط صدور اجرائیه برای همه احکام لازمالاجرا یکسان نبوده و متفاوت است.
الف) شرائط صدور اجرائیه نسبت به احکام لازمالاجرای دادگاههای دادگستری:
۱) ابلاغ؛
۲) تقاضا؛
۳) قطعیت حکم؛
۴) صلاحیت؛
ب) شرائط صدور اجرائیه نسبت به آراء داوری؛
۱) بلاغ رای؛
۲) درخواست؛
۳) قطعیت رای؛
۴) صلاحیت.
ج) شرائط صدور اجرائیه برای آراء هیئتهای تشخیص و حل اختلاف؛
۱) قطعی باشد؛
۲) محکومله احکام قطعی مذکور را باید در موقع تقاضای صدور اجرائیه، یک نسخه رونوشت ابلاغ شدهی رای قطعی را پیوست تقاضانامه خود نموده و به اجرای دادگاه تسلیم نماید.
نحوه انجام اجرائیه:
اجرائیه به وسیله دادگاهی که حکم را صادر کرده است در قسمت اجرای احکام همان دادگاه، به موقع اجرا گذاشته میشود. پس از این که درخواست صدور اجرائیه به پیوست مدارک لازم، تسلیم دفتر دادگاه شد، مدیر دفتر آن را با گزارش لازم تقدیم دادگاه میکند، رئیس دادگاه با توجه به درخواست و پیوستهای آن، شرائط صدور اجرائیه را احراز کرده و سپس دستور صدور اجرائیه را میدهد .
۱) تنظیم برگ اجرائیه و امضاء و مهر آن :
مدیر دفتر دادگاه یا اجرا، اجرائیه را بر روی برگهای مخصوصی به نام برگ اجرائیه تنظیم میکند. برگ اجرائیه بشکل فرمول از قبل تهیه شده و چاپی است و مطالب لازم از دادنامه استخراج و در آن نوشته میشود. در قسمت سمت راست مشخصات محکومله و در قسمت سمت چپ مشخصات محکومعلیه ( نام و نام خانوادگی و محل اقامت) در قسمت وسط محکومبه و مشخصات حکم از تاریخ و شماره بدوی یا تجدیدنظر بودن آن و قید این که پرداخت حق اجرا بر عهده محکومعلیه میباشد بالاخره امضاء رئیس دادگاه و مدیر دفتر را دارد و در نهایت به مهر دادگاه ممهور می شود. برگهای اجرائیه به تعداد محکومعلیهم بعلاوه دو نسخه صادر میشود یک نسخه از آن در پروندهی دعوا و نسخه دیگر پس از ابلاغ به محکومعلیه در پرونده اجرائی بایگانی میگردد و یک نسخه نیز در موقع ابلاغ به محکومعلیه داده میشود.
۲) پرداخت هزینه های اجرائی :
به اجرائیه های صادر از دادگاه باید حق اجرا پرداخت شود.
۳) ارجاع به مامور :
پس از پرداخت هزینه اجرا یا معافیت محکومله از پرداخت آن، مدیر اجرائی حکم، پروندهای تشکیل میدهد تا اجرائیه و تقاضا و کلیهی برگهای مربوط، به ترتیب در آن بایگانی شود.این پرونده که پرونده اجرائی دعوا نامیده میشود غیر از پرونده مربوط به دعوا است.
۴) ابلاغ اجرائیه:
ابلاغ اجرائیه طبق مقررات آیین دادرسی مدنی به عمل میآید و آخرین محل ابلاغ به محکومعلیه در پرونده دادرسی برای ابلاغ اجرائیه، سابقه محسوب است. پس از ابلاغ اجرائیه مدیر اجرا نام دادورز را در ذیل اجرائیه نوشته و عملیات اجرائی را به عهده او محول میکند.
۵) عملیات اجرائی :
این عملیات پس از انقضای مهلت اجرائیه آغاز میشود که در انجام آن محکومله، دادورز را راهنمایی میکند اما حق ندارد در وظایفی که بر عهده دادورز است دخالت کند. اجرای حکم بر حسب این که موضوع آن مالی باشد یا غیر مالی متفاوت است و در هر یک دادورز وظایف خاصی دارد:
الف) عملیات اجرائی در احکام مالی؛ هرگاه محکومبه عین منقول یا غیر منقول بوده و تسلیم آن به محکومله ممکن باشد دادورز عین آن را گرفته و به محکومله میدهد. چنانچه کسر یا نقصانی در آن حادث شده باشد محکومله حق مراجعه به محکومعلیه را برای جبران خسارت وارده خواهد داشت ولی باید با طرح دعوا به وسیله دادخواست مطالبه شود.
ب) عملیات اجرائی در احکام غیر مالی؛ این عملیات بر حسب مورد اجرائیه به طرق گوناگون انجام میگیرد:
اولا: اگر به درخواست یکی از مالکان حکم بر خلع ید ششدانگ ملک مشاع صادر شود و محکومعلیه در تماه آن متصرف باشد دادورز او را از تمام ملک خلع ید میکند ولی محکومله فقط میتواند به اندازه سهم مشاع خود آن را تصرف کند و تصرف او در سهم دیگران جایز نیست.
ثانیا: اگر به هنگام تخلیه، ملک در تصرف شخصی غیر از محکومعلیه باشد دادورز باید بدون توجه به شخصیت متصرف آن را تخلیه کند مگر این که متصرف مدعی حقی از عین یا منافع آن بوده و دلایلی هم ارائه نماید.
ثالثا: هرگاه در محلی که باید خلع ید شود اموالی از محکومعلیه یا شخص دیگری باشد و صاحب مال از بردن آن خودداری کند و یا به آن دسترسی نباشد، دادورز صورت تفصیلی اموال مذکور را تهیه و به ترتیب زیر عمل میکند:
۱) اسناد و اوراق بهادار و جواهر و وجه نقد را به صنوق دادگستری یا یکی از بانکها میسپارد تا صاحب مال پس از مراجعه آن را مسترد بدارد.
۲) اموال ضایع شدنی که بهای نگهداری آن متناسب با قیمت آن نباشد به فروش میرساند و حاصل فروش را پس از کسر هزینه به صندوق دادگستری میسپارد.
۳) در مورد سایر اموال دادورز آنها را در همان محل یا محل مناسب دیگری محفوظ نگاه داشته و یا به حافظ سپرده و رسید دریافت میدارد.